سه شنبه ۱۸ دی ۰۳

وکیل تو یک مجله حقوقی کامل است.

نکات قرارداد مشارکت مدنی و تفاوت مشارکت مدنی و حقوقی + نمونه قرارداد

۷۳ بازديد

قرارداد مشارکت مدنی یکی از انواع قرارداد سرمایه گذاری است. نمی‌توان گفت تنها حقوق‌دانان با این قرارداد ارتباط دارند. امروزه بسیاری از کسانی که می‌خواهند شروع به هرنوع از مشارکت کنند با انواع قرارداد مشارکت سر و کار خواهند داشت. ممکن است شما سرمایه‌دار باشید و بخواهید با استفاده از ایده شخصی دیگر به سود مالی بیشتری برسید. یا اینکه یک دانشجوی خلاق و پر ایده باشید درحالی که سرمایه‌ای برای عملی کردن ایده ندارید. یا قصد دارید گروهی را تشکیل دهید، سرمایه های خود را در کنار سرمایه همکاران بگذارید و با آن‌ها مشارکت کنید. در تمامی این مشارکت‌ها و البته سایر مشارکت‌های تجاری و اقتصادی می‌توانید از قرارداد مشارکت مدنی استفاده کنید. در ادامه، این قرارداد و انواع آن بررسی می‌شود. ضمن این که تفاوت قرارداد مشارکت مدنی و مشارکت حقوقی را با هم مرور می‌کنیم.

با رُکلا همراه باشید.

قرارداد مشارکت مدنی چیست

در ابتدا، تعریف قرارداد مشارکت مدنی به زبان ساده را بیان می‌کنیم تا به سوال «قرارداد مشارکت مدنی چیست» پاسخ دهیم:

«قراردادی که با کمک آن، اشخاص حقیقی یا حقوقی که دارای سرمایه هستند، سرمایه خود را اعم از مادی و معنوی به صورت سهمی از مشارکت و به صورت مشاع به کار می‌گیرند. این مشارکت در زمینه‌های مختلف تجاری، خدماتی، اقتصادی امکان پذیر است و البته مدت زمان آن محدود و از قبل، مشخص است. در این نوع از قرارداد، اعطای سهم الشرکه به منظور به دست آوردن منفعت در آینده مشارکت انجام می‌شود. پس قرارداد مشارکت مدنی یک نمونه قرارداد مشارکت در کار و سرمایه است.»

قانون مشارکت مدنی و مبنای قرارداد مشارکت مدنی

قانون مشارکت مدنی، قانون مدنی است که از ماده 571 تا 606، در‌مورد مشارکت مدنی و شرکت‌های حقوقی صحبت کرده است. تمامی مشارکت‌هایی که بر اساس این قانون آغاز می‌شود، موجب تشکیل شرکت حقوقی می‌شود و در مقابل آن، شرکت‌های تجاری است که شخصیت حقوقی آن، مجزا از شخصیت شرکا است و شرکت‌هایی مثل شرکت سهامی عام و خاص، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی و... را شامل می‌شود.

به زبان ساده‌تر قرارداد مشارکت مدنی باعث تاسیس شرکت مدنی می‌شود. بحث مربوط به احکام شرکت و تقسیم اموال شرکت، در فصل هشتم قانون مدنی از ماده 571 تا 606 موجود است. با توجه به مفاد این مواد قانون مشارکت مدنی شرکت‌ها به دو دسته شرکت‌های تجاری و شرکت‌های مدنی تقسیم می‌شوند. شرکت‌های تجاری بلافاصله بعد از به ثبت رسیدن، دارای شخصیت حقوقی خواهند شد و تابع قانون تجارت است. اما قانون مدنی، شرکت‌های مدنی را فاقد شخصیت حقوقی دانسته و آن را تابع قانون مدنی می‌داند. سرمایه شرکت مدنی نیز می‌تواند از اموال مختلف (اعم از منقول و غیرمنقول که راجع به آنها از مواد 11 تا 22 بحث شده است) حاصل شود.

انواع قرارداد مشارکت مدنی

قرارداد مشارکت موضوعات زیادی را شامل می‌شود و به عنوان مثال در صادرات و واردات کالا (به قصد فروش)، در احداث مسکن به صورت انفرادی، خدمات، تولید و فروش کالاها و... کاربرد دارد. در همین راستا، قرارداد مشارکت فروش بسیار محبوب است.

اما آنچه که امروزه بیشتر در رابطه با انواع قرارداد مشارکت مدنی مورد توجه قرار گرفته است را بررسی می‌کنیم:

  1. مشارکت در ساخت
  2. مشارکت مدنی بانک
  3. قرارداد مشارکت مدنی حقوقی

نمونه قرارداد مشارکت در ساخت

این نوع از قرارداد امروزه کاربرد زیادی در عرصه ساخت و ساز دارد.

گاهی ممکن است یک یا چند نفر مالک یک ملک باشند اما با وجود اینکه قصد ساخت و ساز آن را دارند اما از سرمایه کافی برخوردار نباشند. از طرف دیگر، یک یا چند سرمایه گذار نیز وجود دارند که برای ساخت ساختمان به دنبال زمین هستند و در این زمینه قصد سرمایه گذاری و ساخت دارند. مالک یا مالکان آن ملک می‌توانند با امضای قرارداد مشارکت در ساخت با سرمایه داران در ساخت ساختمان با آنها مشارکت کنند و به سود دست برسند. در اینجا سرمایه مالکان، زمینی است که برای ساخت و ساز مورد استفاده قرارمی‌گیرد و برای سرمایه داران،مبالغی است که در حین ساخت، پرداخت می‌کنند.

در پایان نیز با توجه به توافق آن‌ها با یکدیگر، هر کدام از ساختمان سهم می‌برند.

نکات قرارداد مشارکت در ساخت

از مهم‌ترین نکات قرارداد مشارکت در ساخت و ساز تعیین ضمانت اجرای مناسب و موثر و ذکر شرایط قرارداد است. این قرارداد مانند سایر قراردادها از توافقاتی برخوردار است و برای اجرای توافقات، وجود ضمانت اجرای مناسب ضروری است.

1- تعهدات طرفین

در واقع تعهد اساسی مالک در ابتدای قرارداد مشارکت در ساخت و ساز تسلیم ملک به سازنده برای ساخت و ساز آن است. زیرا اساساً بدون تسلیم ملک هیچگونه عملی ممکن نیست که لازم باشد در مورد آن توافقی انجام شود. بنابراین حتی اگر در قرارداد مشارکت در ساخت و ساز در این مورد احکام لازم ذکر نشود، مالک موظف است ملک را در اختیار سازنده قرار دهد. البته این به معنای الزام مالک به انتقال یک یا چند دانگ از ملک به سازنده نیست. منظور ما این است که فقط ملک را برای ساخت و ساز به سازنده تحویل دهد.

در این نوع از قرارداد، سازنده نیز از تعهداتی برخوردار است. مثلاً در مورد اتمام ساخت ساختمان، تحویل ساختمان در مهلت مشخص، قبول هزینه ساخت، به کار بردن استانداردهای ساختمان سازی و... متعهد است. همچنین در ابتدای کار، اخذ پروانه ساخت از شهرداری نیز از تعهداتی است که سازنده مکلف به انجام آن است. درغیر این صورت مشمول کمیسیون ماده 100 شهرداری خواهند بود. به موجب کمیسیون ماده 100 شهرداری: مالکین اراضی و املاک واقع در محدوده خدماتی باید قبل از ساخت و ساز از شهرداری‌ها پروانه ساختمان بگیرند و شهرداری موظف است از عملیات‌های ساختمانی بدون پروانه یا خلاف برنامه به وسیله ماموران خود در زمین محصور یا غیر محصور جلوگیری کنند.

2- ذکر سهم الشرکه طرفین

برای جلوگیری از مشکلات احتمالی در آینده لازم است میزان دقیق سهم هریک از شرکا در متن قرارداد مشارکت ساخت و ساز مانند سایر قرارداد‌های مشارکت مدنی تعیین شود. برای تعیین میزان سهم الشرکه ابتدا باید ارزش سرمایه طرفین قیمت گذاری شود و هر کدام بر میزان ارزش کل پروژه تقسیم شود. شرایط مالی پرداخت سود و کسر زیان قرارداد نیز بسیار مهم است. در قرارداد مشارکت در ساخت لازم است حتما این نوع از شروط ذکر شود. میزان سرمایه‌های طرفین و آنچه نصیب آن‌ها می‌شود، مصالحی که استفاده می‌شود و کیفیت آن‌ها، تاریخ تحویل ملک یا املاک و... نیز از جمله مواردی است که باید در قرارداد ذکر شود.

تاکید بر شروط به این دلیل است که در آینده‌، از اختلافات احتمالی جلوگیری شود.

برای دریافت نمونه قرارداد مشارکت ساخت و ساز کلیک کنید.

قرارداد مشارکت ساخت و ساز

نمونه قرارداد مشارکت مدنی بانک

قرارداد مشارکت مدنی بانک زمانی مطرح است که فردی قصد سرمایه‌گذاری در بخش خاصی را دارد و در راستای این هدف از بانک تقاضای سرمایه دارد و بانک را نیز در سرمایه گذاری شریک می‌کند. در واقع این سرمایه گذاری نوعی مضاربه است که بانک در یک طرف آن به عنوان شریک و سرمایه گذار حضور دارد. وثیقه‌هایی به عنوان ضمانت حداکثر مدت مشارکت، موضوع مشارکت، سرمایه مورد نیاز، میزان هزینه خرید و پیش‌بینی فروش و سایر اطلاعات هویتی به بانک تحویل داده می‌شود. بانک می‌تواند مقدار 80 درصد از کل سرمایه یک شرکت مدنی را در اختیار داشته باشد. همچنین فروش سهم الشرکه به شیوه اقساطی نیز در حالتی که بیان شد ممکن است. پرداخت سرمایه از سوی بانک به صورت واحد و همچنین نقدی صورت نمی‌گیرد. در واقع بانک در چند دوره آن سرمایه‌ها را پرداخت می‌کند.

همچنین در قرارداد مشارکت مدنی با بانک صرفاً درصدی از سرمایه از سوی بانک تامین می‌شود و بانک در اواخر هر سال، پس از حصول سود حاصله از مشارکت، آن را میان خود و شریک مقابل تقسیم می‌کند. سود مورد نظر با توجه به میزان سرمایه هریک از شرکا، میان آن‌ها تقسیم می‌شود و بانک به عنوان یک شخص حقوقی و سهام‌دار، با لحاظ میزان سرمایه خود، سود دریافت می‌کند. البته فارغ از هزینه‌های اصلی، هر نوع هزینه دیگر نیز می‌تواند مشمول قراداد مشارکت مدنی بانک شود که باید با توافق طرفین در آن نوشته شود.

در مورد قرارداد مشارکت مدنی بانک‌ تفاوت مشارکت مدنی و حقوقی اهمیت دارد.

تفاوت مشارکت مدنی و حقوقی

بهتر است ابتدا مشارکت حقوقی تعریف شود و سپس تفاوت مشارکت مدنی و حقوقی را بررسی کنیم.

مشارکت حقوقی چیست

مشارکت حقوقی برای تأمین بخشی از سرمایه شرکت‌ سهامی جدید یا خرید بخشی از سهام شرکت سهامی توسط بانک‌ها انجام می‌شود. بانک‌ها کمبود منابع مالی شرکت‌های سهامی تولیدی از قبیل شرکت‌های صنعتی، معدنی، ساختمانی، کشاورزی و همچنین شرکت‌های سهامی خدماتی و بازرگانی را تأمین می‌کنند و مانند دیگر سهام‌داران شرکت و به نسبت سرمایه، در سود شرکت سهیم می‌شوند.

تفاوت مشارکت مدنی و حقوقی

می‌توانیم مهم‌ترین تفاوت مشارکت مدنی و حقوقی را در موارد زیر خلاصه کنیم:

  1. اولین فرق مشارکت مدنی و حقوقی و سرمایه گذاری مستقیم در نوع شخصیت حقوقی و قانونی آن‌ها است. در مشارکت حقوقی، قانون تجارت حاکم است و مشارکت حقوقی دارای شخصیت حقوقی مستقل است اما مشارکت مدنی تابع قانون مدنی محسوب می‌شود و شخصیت حقوقی مورد نظر قانون تجارت را ندارد.
  2. در قرارداد مشارکت مدنی، سرمایه توسط تمام شرکاء فراهم می‌شود اما در قرارداد مشارکت حقوقی، سرمایه را مالک تأمین می‌کند.
  3. تفاوت مسئولیت مدنی و حقوقی از نظر مسئولیت‌ها نیز مطرح است. تمامی مسئولیت‌های مشارکت مدنی، به‌عهده تمامی شرکاء است اما در مشارکت حقوقی، مسئولیت سهام‌داران بر اساس ضوابط و مقرراتی است که مطابق قانون تجارت و در مورد اداره شرکت‌های سهامی بیان شده است و در اساسنامه شرکت نیز موجود است.
  4. معمولاً سرمایه شرکت مدنی به صورت مساوی از شرکاء دریافت می‌شود البته ممکن است در قرارداد مشارکت، به صورت دیگری توافق شود. ضرورتی ندارد که تمامی سرمایه مشارکت مدنی در زمان تنظیم قرارداد مشارکت مدنی فراهم شود و طرفین می‌توانند به صورت دیگری توافق کنند.
  5. فرق مشارکت مدنی و حقوقی محدود به موارد گفته شده در بالا نیست. لازم به ذکر است که مشارکت حقوقی فقط در مورد شرکت‌های سهامی مطرح و امکان پذیر است.
  6. در مشارکت حقوقی و سرمایه گذاری مستقیم در پایان هر سال، بانک سود حاصل از مشارکت را بین خود و طرف مقابل تقسیم می‌کند و مانند دیگر سهام‌داران به نسبت سرمایه خود در سود به دست آمده، شریک می‌شود. در مشارکت حقوقی، نحوه تقسیم سود بر اساس قوانین بانک‌ها انجام می‌شود. اما در قرارداد مشارکت مدنی، اراده طرفین در خصوص نحوه تقسیم سود مبنای عمل است.
  7. در قرارداد مشارکت مدنی با بانک، حداکثر میزان مشارکت مدنی بانک تا هشتاد درصد کل سرمایه است.

نمونه قرارداد مشارکت مدنی خصوصی

این نوع از قرارداد شراکت هنگامی مطرح است که یکی از طرفین، سرمایه گذاری مادی و طرف دیگر، سرمایه گذاری معنوی انجام دهد و یا ترکیبی از این دو نوع سرمایه از سوی طرفین آورده شود.

به عبارت دیگر در نمونه قرارداد مشارکت مدنی خصوصی ، معمولاً یکی از طرفین از سرمایه مادی برخوردار است و طرف دیگر، سرمایه معنوی دارد.

در این نوع سرمایه گذاری، شخصی که دارای سرمایه مادی است، تمام آن سرمایه را وارد کار می‌کند و طرف دوم نیز به عنوان مدیر، اجرای کار را به‌عهده می‌گیرد.

طرف اول سرمایه گذاری یا دارنده سرمایه مادی را مالک و طرف دوم یا دارنده سرمایه معنوی را عامل می‌نامند.

این قرارداد موضوعات بسیاری را شامل می‌شود. از قرارداد مشارکت مغازه که یکی از قرارداد‌های پرطرفدار است تا قرارداد مشارکت زمین که به عنوان مبنای شروع ساخت و ساز ملک خواهد بود.

حتی در مواردی، داروسازها به منظور شروع به کار در یک موقعیت مکانی مناسب، با شخصی که دارای سرمایه است، نمونه قرارداد مشارکت مدنی خصوصی یا قرارداد مشارکت داروخانه تنظیم می‌کنند.

برای  دریافت نمونه قرارداد شراکت کلیک کنید.

نمونه قرارداد شراکت

نکات قرارداد مشارکت مدنی خصوصی

نکات حقوقی قرارداد مشارکت مدنی را در چند جمله خلاصه می‌کنیم.

توجه کنید که ذکر بعضی از اطلاعات در این نوع از قرارداد اهمیت دارد. باید میزان سهم هریک از طرف‌های قرارداد به طور دقیق بیان شود و طرفین هرگونه سرمایه اعم از نقدی و غیر نقدی را در قرارداد ذکر کنند. در غیر این صورت اگر سهام و سرمایه‌های نقدی و غیر نقدی ذکر نشود اصل بر بالمناصفه بودن سرمایه و تساوی سهم شرکاء است و تامین سرمایه نیز چه به صورت نقدی و چه غیر نقدی، برعهده طرفین خواهد بود.

در مورد مدت نمونه قرارداد مشارکت مدنی خصوصی شرکا باید با توجه به هدف فعالیتی که انجام می‌دهند و آن را در موضوع قرارداد ذکر کرده‌اند، با توافق یکدیگر، مدت را در ابتدای قرارداد ذکر کنند. همچنین شرکا می‌توانند در صورتی که با یکدیگر به توافق برسند قرارداد مشارکت را تمدید کنند. نکات قرارداد مشارکت مدنی محدود به این موارد نیست و سایر نکاتی که در بالا مطالعه کردید و در ادامه می‌خوانید نیز به عنوان نکات مهم در قرارداد مشارکت مدنی محسوب می‌شوند.

نمونه قرارداد مشارکت مدنی مغازه

قرارداد مشارکت مدنی مغازه و فروشگاه نوعی دیگر از قرارداد مشارکت مدنی خصوصی است که به مشارکت مدنی در مغازه و فروش اختصاص دارد. این قرارداد هنگامی مطرح می‌شود که شخصی اقدام به تاسیس مغازه یا فروشگاه یا کارگاه کند اما به‌تنهایی قادر به شروع کسب و کار در آن نباشد. جنبه اقتصادی، هدف انعقاد این قرارداد، مشارکت کاری است که در صورت ذکر راه‌های درست در قرارداد، در مدت زمان کوتاه، طرفین قرارداد سود نسبتاً زیادی را به دست خواهند آورد. بنابراین برای موفقیت در کسب و کار و اخذ سود بیشتر، تنظیم و امضای قرارداد مشارکت مدنی مغازه از اهمیت برخوردار است.

تیم رکلا اقدام به تنظیم فرم قرارداد مشارکت مدنی مغازه کرده است. این قرارداد اکنون در دسترس شما است. برای دریافت فرم مشارکت در مغازه بر روی عکس کلیک کنید.

برای دریافت نمونه قرارداد شراکت در مغازه کلیک کنید.

نمونه قرارداد شراکت در مغازه

نمونه قرارداد مشارکت مدنی در تولید

وقتی می‌خواهیم در یک صنعت تولیدی وارد مشارکت کاری شویم، نمونه قرارداد مشارکت مدنی در تولید تنظیم و امضاء می‌شود. بدون شک، امور تولید و توزیع نیازمند به زیرساخت‌های زیادی است و لازم است سرمایه اولیه بالایی وجود داشته باشد. هزینه‌های خرید یا اجاره مرکز کار و تولید و همچنین گرانی ابزار و دستگاه‌های تولید و تکثیر کالا و دستمزد نیروی انسانی و کارگران و همچنین هزینه‌های انبار‌داری باعث شده است که این نوع از مشارکت مدنی سخت‌تر از گذشته باشد. از سوی دیگر، درآمد و سود بالای مشارکت مدنی در تولید بویژه صادرات کالای تولیدی، جذابیت این نوع از مشارکت را بیشتر کرده است و باعث شده است که قرارداد مشارکت تولید روز به روز اهمیت بیشتری پیدا کند.

آثار قرارداد مشارکت مدنی

با استفاده از این قرارداد می‌توانید فعالیت‌هایی شبیه به فعالیت‌های تجاری انجام دهید بدون آنکه نیاز به ثبت شرکت یا پرداخت مالیات باشد. شرکتی که در نتیجه این قرارداد شکل می‌گیرد دارای مدیرانی است که از بین خود شرکا انتخاب می‌شوند. ملاک انتخاب این مدیران بسته به میزان سرمایه آن‌ها است. شرکایی که بیش از نصف سرمایه را دارند می‌توانند مدیرانی را از میان خود انتخاب کنند.

این مدیران می‌توانند از آغاز فعالیت شرکت تا پایان انحلال آن در منصب مدیریت باشند مگر آنکه شرکایی که بیش از نصف سرمایه مشارکت را دارند ایشان را از این منصب عزل کنند. در صورت عزل آنان توسط شرکا، مدیران عزل شده به مدت 1 ماه فرصت دارند گزارش اقدامات و فعالیت‌های انجام شده و سرمایه گذاری از سوی شرکت را ارائه کنند. مدیران شخصاً نیز می‌توانند از سمت مدیریت خارج شوند که در این صورت نیز ارائه گزارش اقداماتی که انجام داده‌اند و سرمایه گذاری‌های شرکت، الزامی است.

تعداد مدیران اصولاً 5 نفر است. این مدیران وظیفه دارند روی نوع و نحوه سرمایه گذاری شرکت نظارت داشته باشند و آن را مدیریت کنند. از میان این مدیران یک نفر به عنوان مدیر اجرایی انتخاب می‌شود که تنها این شخص در میان مدیران از حق‌الزحمه برخوردار است.

در ادامه مطلب می‌گوییم که این نوع از قرارداد قابل فسخ نیست و تنها با توافق تمامی شرکاء از اعتبار خارج می‌شود. مگر آنکه در متن قرارداد، برای یک یا چند شخص از شرکاء تا مدت مشخصی، حق فسخ تعیین شود که در این صورت، اگر شرایط فسخ موجود باشد آن شریک یا شرکا، می‌توانند قرارداد را فسخ کنند.

نکاتی در رابطه با شرکت مدنی

شرکای شرکت مدنی به عنوان نمایندگان شرکت هستند. بنابراین هرگونه فعالیت اعم از سرمایه گذاری و... به نمایندگی از تمامی شرکا انجام می‌شود و هنگامی که شرکا قراردادها و اسناد تجاری را امضاء می‌کنند در واقع نمایندگی خود را بیان می‌کنند. مسئولیت پاسخگویی به تمامی مسائلی که در نتیجه سرمایه گذاری شرکت پیش آید به عهده نمایندگان شرکت و تمامی شرکا است و آن‌ها در برابر هر گونه ابلاغیه قضایی، دادگاه و اشخاص ثالث مسئول و پاسخگو هستند.

تمامی شرکا به عنوان نمایندگان شخصیت حقوقی شرکت مدنی در قبال پرداخت مالیات، حق بیمه و حقوق دولتی مربوط به شرکت مسئول شناخته می‌شوند. پرداخت هر گونه مالیات و همچنین حقوق دولتی مربوط به سندی که به نام یک یا چند نفر از شرکا باشد، برعهده تمامی شرکا است. رعایت این نکته حتی در زمان انحلال شرکت نیز الزامی است.

درصورتی که یکی از شرکا فوت کند و قائم مقام او قصد ادامه مشارکت را داشته باشد، نیازی به اخذ تایید از شرکا نیست و فقط شرکایی که بیش از نصف سرمایه را در اختیار دارند باید ورود شخص جدید را قبول کنند. همچنین در صورتی که شریکی قصد خروج از شرکت را داشته باشد، باید سه ماه زود‌تر درخواست خود را به مدیر اجرائی تقدیم کند. مدیر اجرائی نیز وظیفه دارد به مدت یک هفته پس از دریافت درخواست مورد نظر، این موضوع را به اطلاع سایر شرکاء برساند. در نتیجه این روند، جلسه‌ای با حضور شرکا تشکیل می‌شود و در خصوص خرید سهم الشرکه شریک دیگر و یا تصفیه با او در این جلسه تصمیم‌گیری خواهد شد. درصورتی که شرکا، تصفیه را انتخاب کنند، میزان سرمایه یا آورده شریک، به همراه سود و عایدی احتمالی که به وی پرداخت نشده است، پرداخت خواهد شد.

عقد مشارکت لازم است یا جایز

برای پاسخ به این سوال که عقد مشارکت لازم است یا جایز باید توجه داشت که اصل بر لازم بودن قرارداد است، یعنی هرگاه شک کردیم که یک قرارداد لازم است یا جائز، آن قرارداد لازم است. بنابراین قرارداد مشارکت یا عقد مشارکت نیز قرارداد لازم است. همچنین بیان شد که درصورت فوت شریک، قائم مقام او می‌تواند از طرف او مشارکت را ادامه دهد. بنابراین این قرارداد به واسطه فوت شریک فسخ نخواهد شد. این در حالی است که در قرارداد جایز با فوت یکی از طرفین، قرارداد از اعتبار ساقط می‌شود. لذا قرارداد مشارکت مدنی لازم است و احکام قرارداد لازم را دارد.

لازم بودن این قرارداد باعث می‌شود که حق فسخ قرارداد برای شرکا وجود نداشته باشد و آن‌ها فقط با توافق یکدیگر بتوانند به توافق خاتمه دهند. البته اگر در متن قرارداد حق فسخ برای مدت مشخص و با شرایط روشن به یک یا چند شخص از طرفین داده شود، آن شریک یا شرکا این حق را دارند که در حدود تعیین شده، قرارداد را فسخ کنند.

ابطال قرارداد مشارکت مدنی

در قانون مدنی، شرایطی وجود دارد که در صورت نبود هریک از آن شرایط، ابطال قرارداد مشارکت مدنی محقق می‌شود. این شرایط دارای اهمیت بالایی است زیرا قانون‌گذار عدم رعایت هریک از این شرایط را مساوی با ابطال قرارداد مشارکت مدنی دانسته است.

این شرایط را به زبان ساده توضیح می‌دهیم:

1- قصد طرف‌های قرارداد و رضایت آن‌ها

یعنی طرفین، این قرارداد را به صورت اجباری امضا نکنند. البته از نظر قانونی، بین اکراه و اجبار تفاوت است. یعنی اگر شخصی از روی ناچاری مثل ناتوانی جسمانی یا شرایط دشوار مالی، نمونه قرارداد مشارکت مدنی را امضا کند اما مجبور به امضای آن نشده باشد، ابطال قرارداد ممکن نیست.

2- اهلیت طرفین

منظور از اهلیت طرفین به زبان ساده آن است که هیچکدام از طرف‌های قرارداد در زمان تنظیم و امضای قرارداد، صغیر (کودک) یا مجنون نباشند.

3- مشخص بودن موضوع عقد مشارکت

موضوع عقد مشارکت در متن قرارداد مشخص باشد و معلوم شود که مشارکت مدنی در چه کاری انجام می‌شود.

4- شرعی و قانونی بودن جهت مشارکت

نیازی نیست که هدف از تنظیم قرارداد در متن قرارداد نوشته شود ولی اگر نوشته شد باید مشروع باشد. به زبان ساده اگر نیت شما از مشارکت مدنی یک نیت نامشروع باشد و در متن قرارداد نیز نوشته شود، ابطال قرارداد مشارکت مدنی اتفاق می‌افتد.

شرایط و مقررات وام مشارکت مدنی

دانستیم که یکی از عقود قانونی، قرارداد مشارکت مدنی است.

با کمک عقد مشارکت ، به کسانی که در عرصه تولید مشغول به کار هستند، تسهیلاتی اعطا می‌شود. در واقع بانک قبل از آنکه بخواهد برای عقد قرارداد اقدام کند، خود را موظف دانسته است فعالیت موضوع این عقد را بررسی کند و نسبت به بازگشت اصل سرمایه و سود احتمالی که در آینده و در طول مشارکت به دست می‌آید اطمینان حاصل کند.

نتیجه گیری

در این نوشته، به سوال مهم «قرارداد مشارکت مدنی چیست» و «عقد مشارکت لازم است یا جایز» پاسخ دادیم. نکات مهم تنظیم این قرارداد و انواع عقد مشارکت بررسی شد. دانستیم که این قرارداد یکی از قرارداد‌های مهم در حوزه سرمایه گذاری است و از این نظر اهمیت بسیار زیادی دارد. بنابراین لازم است با آگاهی کامل و با دقت زیاد، این نوع از قراردادها را تنظیم و امضاء کنید. ضمن اینکه در خصوص تفاوت مشارکت مدنی و حقوقی صحبت شد و ابطال قرارداد مشارکت مدنی را به زبان ساده توضیح دادیم.


منبع : نکات قرارداد مشارکت مدنی و تفاوت مشارکت مدنی و حقوقی + نمونه قرارداد

 

نمونه قرارداد بروکری و جزئیات و نکات مهم و اساسی تنظیم قرارداد بروکری

۱۰۱ بازديد

قرارداد بروکری که به قرارداد انجام کار معروف است، از مهمترین و کاربردی‌ترین قراردادهای کسب و کار است. قرارداد بروکر را قرارداد کارگزاری هم می‌نامند و به غیر از تفاوت در نام، تفاوت دیگری با یکدیگر ندارند.

بسیاری از افرادی که قصد ورود به بازار کسب و کار را دارند یا در تجارت و صنعت مشغول به فعالیت هستند، دغدغه‌های مشابهی در زمینه بازاریابی، رونق کسب و کار، زیر و بم بازار خرید و فروش و بسیاری دغدغه‌های دیگر دارند. بازارهایی که نیازهای مردم را چه از نظر خدماتی و تولیدی و کالا تامین می‌کنند، دارای پیچیدگی‌ها و سیاست کاری خاص هستند و به همین دلیل است که اگر از این فضا و پیچیدگی‌ها اطلاعاتی نداشته باشیم، رشد چندانی نخواهیم کرد. دغدغه‌های اصلی اشخاص در بازارها و فضای تجارت و صنعت و حتی کارهای تولیدی، فرهنگی و اجتماعی، به چند دسته خلاصه می‌شود:

  1. کسب سود بیشتر
  2. افزایش سرمایه
  3. سرمایه گذاری درست و به موقع
  4. کاهش ریسک کار و سرمایه گذاری
  5. عمل کردن به شیوه تخصصی و حرفه‌ای در جهت رسیدن به هدف مورد نظر سازمان

تمام این موارد با تنظیم یک نمونه قرارداد بروکری قابل دست‌یابی است.

قرارداد بروکری چیست؟

اگر به دنبال جواب این سوال هستید که قرارداد بروکری چیست؟ می‌توانیم اطمینان بدهیم که با مطالعه این مطلب حتما به جواب مناسب برای این سوال می‌رسید.

بدون شک همه می‌دانیم که برای ورود به هر کسب و کاری، لازم است که درباره آن کار، آگاهی و تخصص داشته باشیم. بدون آگاهی از موضوع خاص، در آن موفق نمی‌شویم یا اگر موفقیتی هم باشد، دیر هنگام و بعد از شکست‌های متعدد اتفاق می‌افتد. بازار تجارت، صنعت و کسب و کار امروز، این اجازه را به ما نمی‌دهد که ضررها و شکست‌های پشت سر هم داشته باشیم تا بتوانیم در کاری موفق شویم. هزینه‌های بالای شروع یک کسب و کار و نیاز به سرمایه و تخصص به اندازه‌ای مهم شده است که قدرت ریسک را تا حدودی پایین می‌آورد. در این زمان بهترین کار این است که به جای تجربه‌های متعدد، از تجربه بقیه افرادی که در صنف ما مشغول به کار هستند، استفاده کنیم.

دو مثال در مورد قرارداد بروکری

گاهی ممکن است که اطلاعات اجمالی از کاری داشته باشید. ولی این نیز کافی نیست. برای مثال آگاهی از اینکه خرید و فروش زمین و ملک سودآور است، برای وارد شدن به این کار کافی نیست.

شما باید بدانید که چه زمانی زمین بخرید، چه زمانی بفروشید و در چه منطقه‌ای کار کنید. حالا ممکن است که شما تنها به مشاوری متخصص نیاز داشته باشید که در زمینه این امور با او مشورت کنید و راهکار بخواهید یا ممکن است که شخصی را بخواهید که انجام این امور را به دست بگیرد و مشتری و خریدار را تا پای میز معامله بیاورد. در هر دو صورت چیزی که مشکل شما را حل می‌کند، تنظیم قرارداد بروکری است. به عنوان مثال دیگر، ممکن است قصد خرید و فروش برنج داشته باشید اما از بازار آن و متقاضیان مطلع نباشید. در این صورت نیز باید از بروکر کمک بگیرید و قرارداد بروکری برنج تنظیم شود.

ساده‌تر بگوییم؟!

فرم قرارداد بروکری قراردادی است که در آن، یک طرف به عنوان کارفرما درخواست مشاوره گرفتن یا درخواست انجام کاری را دارد و یک طرف به عنوان بروکر، درخواست کارفرما را انجام می‌دهد. در این میان نیز کارفرما موظف است مطابق چیزی که در نمونه قرارداد بروکری تعیین می‌کند، در ازای خدماتی که بروکر ارائه می‌دهد یا کاری که انجام می‌دهد به او حق الزحمه بپردازد.

در توضیح بیشتر برای جواب به این سوال که قرارداد بروکری چیست؟ باید بگوییم که نمونه قرارداد بروکری متنی است که در آن ارتباط میان کارفرما و بروکر مشخص می‌شود و اطلاعاتی مانند موضوع قرارداد، مدت آن، تعهدات و حق الزحمه نوشته می‌شود.

تعریف بروکر (معنی بروکر) چیست؟

بروکر شخصی حقیقی یا حقوقی است. این اشخاص درباره یک یا چند زمینه کاری، تحلیل و بررسی لازم را انجام می‌دهند یا تیمی قوی برای تحلیل و بررسی درباره حیطه کاری خاصی دارند و به همین دلیل به تمام جوانب یک زمینه کاری آگاهند. یکی از مهمترین ویژگی‌های یک بروکر خوب این است که مانند پل ارتباطی میان مشتری و فروشنده یا مشتری و خدمات دهنده است و میان آ‌ن‌ها ارتباط برقرار می‌کند. از طرفی، بروکر یا بروکر‌ها به نوعی وظیفه مشاوره را به عهده دارند.

همچنین بروکر می‌تواند مانند یک وکیل باشد و کارهای مربوطه به کسب و کار مورد نظر را انجام دهد. بروکر لازم دارد که مدام اطلاعات خود را به روز کند و برای به دست آوردن این اطلاعات پیوسته به تحقیق و مطالعه ‌بپردازد. علاوه بر این  به مرور زمان و با کسب تجربه، مهارت کاری او افزایش پیدا می‌کند و با تجربه بهتر عمل می‌کند.

زمانی که بروکر شرایط بازار را به خوبی ‌بشناسد، می‌تواند موقعیت‌های سودزا و پررونق کسب و کار را شناسایی کند. این بررسی بسیار ارزشمند است و با استفاده از آن، بروکر می‌تواند به کارفرما پیشنهاد دهد که در چه زمانی اقدام به فعالیت کند یا چه زمانی طرحش را عملی کند. ارتباط با بروکر به صورت حضوری، آنلاین یا تلفنی امکان پذیر است. بسیاری از شرکت‌های بروکری هستند که به شیوه‌های مختلف خدمات ارائه می‌دهند. می‌توانید با آ‌ن‌ها در ارتباط باشید و از موقعیت‌ها و شرایط مهم و پرسود تجارت آگاه شوید.

چه زمانی از نمونه قرارداد بروکری استفاده می‌کنیم؟

  1. شروع یک کسب و کار نوپا با نمونه قرارداد بروکری : به دنبال راه اندازی یک کسب و کار نوپا هستید؟ لازم دارید که از زیر و بم آن کار آگاه شوید و می‌خواهید مشاوری همراه داشته باشید. بروکر می‌تواند به شما کمک کند. بروکری که در حیطه مورد نظر شما فعالیت می‌کند، به خوبی به بازار و شیوه کار آگاه است و می‌تواند به خوبی به شما مشاوره بدهد.
  2. راهکاری برای جبران افت کسب و کار با نمونه قرارداد بروکری : آیا کسب و کاری دارید که مدتی است دچار رکود و افت درآمد شده است و نمی‌دانید که برای افزایش درآمد و بهبود وضعیت کسب و کارتان چه باید بکنید؟ نمونه قرارداد بروکری می‌تواند به شما کمک کند. بروکر به نوسانات بازار آگاه است و با تحلیل و بررسی‌های پی در پی در زمینه کار مورد نظر شما، می‌تواند بفهمد که ایراد افت کسب و کار از چیست و می‌تواند راهکاری برای آن ارائه دهد.
  3. به دنبال سرمایه گذاری بیشتر و گسترش کارتان هستید؟ یکی از دغدغه‌های بزرگ صاحبان کسب و کار، گسترش کارشان و سرمایه گذاری پربازده در این زمینه است. ممکن است شما سال‌ها در یک حیطه مشغول باشید، ولی تا زمانی که به صورت حرفه‌ای یک کسب و کار را رصد نکنید و مورد بررسی قرار ندهید، نمی‌توانید به خوبی درباره آن تصمیم بگیرید. تنظیم قرارداد بروکری این امکان را می‌دهد که بتوانید از بروکر در حیطه گسترش کار و نحوه کاربردی سرمایه گذاری استفاده کنید.
  4. به دنبال رونق بیشتر کسب و کارتان هستید ؟ بروکری که به وسیله نمونه قرارداد بروکر با شما در ارتباط است، نوسانات بازار کار شما را به خوبی می‌شناسد و از سیاست‌های کاری مورد نیاز برای رونق آن کسب و کار آگاه است. به همین دلیل بدون شک تنظیم قرارداد بروکری به رونق کسب و کار شما می‌انجامد.

انتخاب بروکر متخصص قبل از تنظیم قرارداد بروکری

بدون شک همه به این مساله آگاهیم که بازار تجارت، صنعت، تولیدات داخلی، صادرات و به طور کلی بازار کسب و کار به اندازه‌ای گسترده است که نمی‌شود از کسی توقع داشت در همه حیطه‌ها و کارهای مختلف آگاهی داشته باشد. اشخاصی که به عنوان بروکر فعالیت می‌کنند، یا شرکت‌های بروکری، معمولاً حوزه فعالیت‌ها و تخصص خودشان را مشخص می‌کنند و تنها در آن موارد اقدام به فعالیت می‌کنند. بنابراین لازم است قبل از تنظیم قرارداد بروکری به تخصص بروکر مورد نظر اطمینان داشته باشید تا بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید. در این زمینه سابقه کار بروکر می‌تواند بسیار مفید باشد.

مالیات نمونه قرارداد بروکری

درباره مالیات اطلاعات جامع و مفصلی در قانون مالیات‌های مستقیم آمده است که با توجه به حیطه شغلی و نوع کسب و کار بسیار متفاوت و متغیر است. نمی‌شود به طور کلی درباره مالیات نمونه قرارداد بروکری صحبتی کرد، زیرا مهم است که بدانیم این قرارداد در چه زمینه‌ای نوشته و تنظیم شده است، تا با آن اطلاعات درباره مالیات آن تصمیم گرفته شود.

نحوه نوشتن متن قرارداد بروکری

برای نوشتن متن این قرارداد، می‌توانیم به ماده 10 قانون مدنی رجوع کنیم که می‌گوید:

«قراردادهای خصوصی نسبت به اشخاصی که آن‌ها را منعقد کرده‌اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است.»

براساس این ماده از قانون مدنی، اگر قرارداد بروکری مخالف قانون نباشد، ایرادی در تنظیم و عقد آن نیست. برای نوشتن فرم قرارداد بروکری لازم است که به قانون مدنی و توافق میان طرفین مراجعه کنیم.

عنوان قرارداد بروکری

اولین قدم در نوشتن قرارداد انتخاب عنوان است. عنوان با توجه موضوع اصلی انتخاب می‌شود. این قرارداد در زمینه هر کسب و کاری که باشد، لازم است در عنوان به آن اشاره شود. بعد از عنوان نوبت به اطلاعات و مشخصات طرفین قرارداد می‌رسد.

اطلاعات و مشخصات طرفین

طرفین این قرارداد را کارفرما و بروکر تشکیل می‌دهند. در این بخش به معرفی کارفرما می‌پردازیم. اطلاعاتی مانند نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، شماره ملی، آدرس دقیق محل اقامت، کد پستی و شماره تماس او را در فرم قرارداد بروکری ثبت می‌کنیم. در ادامه نوبت به معرفی بروکر می‌رسد. بعد از کارفرما، بروکر را با همان اطلاعاتی که پیش‌تر گفتیم معرفی می‌کنیم. البته این اطلاعاتی که از طرفین قرارداد در نمونه قرارداد بروکری ثبت می‌شود، زمانی مورد استفاده است که شخص بروکر و کارفرما، شخص حقیقی باشد. اگر هر کدام از طرفین نمونه قرارداد بروکری شخص حقوقی باشد، باید اطلاعاتی مانند نام شرکت، شماره ثبت، کد اقتصادی، نشانی، تلفن، نام نماینده و سمت نماینده نوشته شود. لازم است سند ثابت کننده سمت نماینده نیز به قرارداد پیوست شود.

برای مثال به تصویر زیر که بخشی از قرارداد بروکری ملک است و توسط تیم حقوقی رُکلا تنظیم شده است توجه کنید:

نمونه قرارداد بروکری

موضوع بروکری در متن قرارداد بروکری

در این بخش از متن قرارداد بروکری ، آن علت یا درخواستی که کارفرما از بروکر دارد، نوشته می‌شود. در حقیقت موضوع متن قرارداد بروکری همان عملیاتی است که قرار است توسط بروکر انجام شود. لازم است که فعالیت خاص قرارداد اشاره شود و موضوع بروکری با جرئیات و دقت در متن قرارداد بروکری نوشته شود.

مبلغ حق الزحمه و نحوه پرداخت آن

مبلغ کلی قرارداد باید با توافق طرفین در فرم قرارداد بروکری اضافه شود و به امضای طرفین قرارداد برسد. اگر قرارداد دارای مراحل و جنبه‌های مختلف باشد، لازم است که حق الزحمه هر مرحله به تفکیک در قرارداد اشاره شود. بعد از تعیین مبلغ قرارداد، باید نحوه پرداخت آن را مشخص کنیم و در نمونه قرارداد بروکری نوشته شود و به ثبت برسد. بعضی‌ها تمایل دارند که مبلغ قرارداد در قسط‌های مشخص شده به بروکر پرداخت شود. بعضی‌ها هم تمایل دارند که مبلغ قرارداد را در انتها و به صورت یک باره بپردازند.

برای مثال به بخش حق الزحمه قرارداد بروکری ملک که در بانک قرارداد رکلا نیز موجود است، توجه کنید:

نمونه قرارداد بروکر

مدت نمونه قرارداد بروکری

در این بخش از قرارداد لازم است درباره مدت قرارداد و تاریخ دقیق شروع و پایان قرارداد صحبت شود. بروکر موظف می‌شود در این بازه زمانی به کاری که مشغول بوده ‌است، تعهد داشته باشد. اشاره به مدت قرارداد و تعیین آن، یکی از موارد خوبی است که به قرارداد اهمیت و اعتبار می‌بخشد.

وظایف و تعهدات طرفین در نمونه قرارداد بروکری

در این بخش از قرارداد وظایف و تعهداتی که طرفین نسبت به یکدیگر دارند، نوشته می‌شود. انتظاراتی که طرفین از یکدیگر دارند شیوه عمل آن‌ها در جریان قرارداد است و تخطی از آن برای آن‌ها جریمه خواهد داشت.

مرجع حل اختلاف در نمونه قرارداد بروکری

در این بخش از قرارداد می‌توانید داوری را به عنوان مرجع حل اختلاف انتخاب کنید. رضایت دو طرف برای انتخاب این شخص به عنوان داور ملاک اصلی است. در صورت بروز هرگونه خطا یا اشکال، طرفین قرارداد می‌توانند به داور مراجعه کنند تا به مشکل آ‌ن‌ها رسیدگی کند.

پیشنهاد ما

تیم حقوقی رکلا، انواع قرارداد بروکری را تنظیم کرده است و هرروز به تعداد آن افزوده می‌شود.

روی تصویر زیر بزنید و وارد فهرست این قراردادها شوید.

اگر قصد تنظیم قرارداد بروکری اختصاصی دارید، برای ثبت درخواست تنظیم قرارداد بروکری روی اینجا بزنید.


منبع : نمونه قرارداد بروکری و جزئیات و نکات مهم و اساسی تنظیم قرارداد بروکری

 

نمونه قرارداد شراکت کاری بین دو نفر چیست و شکایت از شریک کاری چگونه است؟

۱۱۱ بازديد

قرارداد شراکت کاری بین دو نفر و همچنین قرارداد شراکت بین سه نفر یکی از انواع قرارداد مشارکت است. این نوع از تفاهم نامه مخصوص زمانی است که دو نفر یا بیشتر قصد دارند برای مدت مشخصی با یکدیگر همکاری و شراکت کاری داشته باشند. اگر شما سرمایه گذاری می‌کنید یا بالعکس، ایده و توان اجرای تخصص یا تخصص‌های خاصی را در حوزۀ کاری مشخصی دارید و سرمایه از یکی کار از دیگری است، در هر دو حالت، نمونه تفاهم نامه همکاری تجاری و متن شراکت نامه کاری اولین شرط شروع به شراکت شما است.

در ادامۀ مباحث این نوشته، ابتدا انواع شراکت و نمونه قرارداد شراکت کاری بین دو نفر و قرارداد شراکت بین سه نفر را تعریف می‌کنیم. سپس نحوه نوشتن قرارداد بین دو نفر را بررسی خواهیم کرد. سپس تفاهم نامه همکاری بین شرکت و شخص را از نظر قانونی بررسی می‌کنیم و پس از آن، نحوه شکایت از شریک کاری را بررسی خواهیم کرد.

قرارداد شراکت کاری بین دو نفر چیست؟

قرارداد شراکت کاری یکی از انواع قرارداد سرمایه گذاری است که مادۀ 571 قانون مدنی اجازۀ تنظیم و امضای آن را داده است.

اگر بخواهیم تعریفی از این قرارداد ارائه کنیم باید گفت:

«قرارداد شراکت کاری بین دو نفر و بیشتر، مقدمۀ همکاری میان دو یا چند نفر است و برای آغاز شراکت کاری در موضوعی خاص تنظیم می‌شود و در آن، مشخصات دقیق میزان آوردۀ هریک از شرکا، میزان سهم، میزان برخورداری از سود و زیان شراکت و همچنین شرایط فسخ قرارداد و نحوۀ شکایت از شریک کاری به صورت کامل مشخص و تعریف شده است.»

مشارکت مدنی

نوشتن قرارداد بین دو نفر چگونه است؟

نحوه نوشتن قرارداد بین دو نفر به این صورت است که پس از ذکر دقیق مشخصات تمامی شرکا در مادۀ 1 قرارداد، در مادۀ 2 مبلغ کامل آوردۀ هر شریک به طور مفصل ذکر می‌شود. سپس آوردۀ هریک از شرکا به سهم الشرکه تبدیل خواهد شد. تا این مرحله، متن شراکت نامه ساده است و لازم است جزئیات بیشتری در آن نوشته شود. طریق نوشتن قرارداد بین دو نفر به این صورت است که پس از نوشتن مشخصات، میزان آوردۀ هر شریک و تبدیل آورده‌ها به سهم الشرکه، باید وضعیت شراکت در حالت سود و زیان مشخص شود.

مرور کلی متن قرارداد شراکت کاری بین دو نفر

در‌زمان تنظیم قرارداد شراکت خود، برای این سوالات پاسخ داشته باشید:

  1. آیا تمام شرکا در زیان وارد شده به شراکت کاری سهیم خواهند بود؟
  2. آیا همۀ شرکا مسئول پرداخت خسارت‌های وارد شده به اموال شراکت هستند؟
  3. میزان مسئولیت هریک از آن‌ها چقدر است؟
  4. آیا به صورت مساوی است یا با توجه به سهم الشرکه برای پرداخت ضرر و زیان اقدام می‌شود؟
  5. پولی که در شراکت رد و بدل می‌شود چگونه صرف خواهد شد؟

علاوه بر موارد گفته شده در بالا، لازم است مدت زمان شراکت کاری را با دقت مشخص کنید.

همچنین لازم است در مورد ادامۀ شراکت نیز، قواعد روشن و مشخصی در متن قرارداد وجود داشته باشد:

  1. آیا قرارداد تمدید می‌شود؟
  2. تمدید قرارداد به صورت غیر ارادی و خود به خود است یا نیازمند توافق قبلی شرکا است؟
  3. توافق باید تا چه زمانی قبل از پایان مدت قرارداد فعلی انجام شود؟

پس از نوشتن این موارد لازم است که موضوعاتی مثل نحوۀ حل اختلاف قراردادی نیز بررسی شود:

  1. آیا اختلاف‌های آینده با مراجعه به دادگاه حل و فصل می‌شود؟
  2. آیا مرجعی به عنوان داور، اختلافات را بررسی و تصمیم گیری می‌کند؟
  3. مدت تصمیم گیری این مرجع چقدر است؟

نکات بالا در مورد هر‌تعداد از طرف‌های قرارداد صدق می‌کند و تفاوتی ندارد که قرارداد شراکت کاری بین دو نفر یا قرارداد شراکت کاری بین سه نفر یا حتی بیشتر از این تعداد باشد.

نمونه تفاهم نامه سه جانبه چیست؟

قبل از پاسخ به این سوال لازم است سوال دیگری را که احتمالاً برای شما پیش آمده است پاسخ دهیم.

سوال این است که فرق قرارداد شراکت بین سه نفر و تفاهم نامه سه جانبه چیست؟

برخی از حقوق‌دانان اعتقاد دارند که «قرارداد» دارای ضمانت اجرای بیشتری در مقایسه با «تفاهم نامه» است و در‌واقع، تفاهم نامه، بیشتر به عنوان یک توصیه و بیانیۀ شرکا است. اما واقعیت آن است که در عمل، هیچ تفاوتی میان قرارداد و تفاهم نامه وجود ندارد و مسائلی که توسط حقوق‌دانان مطرح می‌شود ارزش آکادمیک دارد و در دانشگاه‌ها مطالعه می‌شود. بنابراین، تفاوتی میان قرارداد شراکت بین سه نفر و نمونه تفاهم نامه سه جانبه وجود ندارد و خیلی درگیر عنوان قرارداد خود نباشید.

در مورد همکاری دو شرکت نیز به همین شکل است و تفاوتی میان تفاهم نامه و نمونه قرارداد همکاری بین دو شرکت و همچنین بین شرکت و شخص وجود ندارد و هر دو، قرارداد شراکت است.

تفاهم نامه همکاری بین شرکت و شخص چیست؟

گاهی ممکن است که یکی از طرف‌های قرارداد شراکت کاری یا هر دو طرف آن شرکت باشد.

معمولاً یک شرکت، سرمایه‌ای را در اختیار شخص حقیقی (فرد) قرار می‌دهد و آن شخص در موضوع خاصی که در قرارداد نوشته شده است، آن سرمایه را استفاده می‌کند و طرف‌های قرارداد در سود و زیان شراکت سهیم می‌شوند. قرارداد شراکت با بانک یکی از انواع این قرارداد است اما تفاهم نامه همکاری بین شرکت و شخص به این مورد محدود نمی‌شود و شرکت‌های خصوصی نیز می‌توانند با نوشتن قرارداد شراکت کاری اهداف خود را عملی کنند.

نمونه متن تفاهم نامه همکاری بین دو شرکت

در بالا گفته شد که ممکن است دو شرکت نیز با هم شراکت کنند و شراکت کاری محدود به دو فرد نیست. همچنین گفتیم که بین نمونه قرارداد همکاری بین دو شرکت و تفاهم نامه همکاری تفاوتی وجود ندارد. پس شرکت‌ها نیز امکان شراکت با یکدیگر را دارند.

برای شراکت بین دو شرکت نیز قرارداد شراکت نامه تنظیم می‌شود.

برای دسترسی به این نمونه قرارداد در رکلا، روی تصویر زیر کلیک کنید.

نمونه قرارداد شراکت

انواع نمونه قرارداد شراکت کاری

قرارداد یا تفاهم نامه همکاری تجاری و پروژه ای انواع مختلفی دارد. در این بخش لازم است که این قرارداد‌ها را بررسی کنیم. آنچه که در میان تمامی این قرارداد‌ها مشترک است، پرکاربرد بودن آن‌ها است. بنابراین بررسی تک‌تک آن‌ها ضروری است.

نمونه قرارداد شراکت مغازه

خیلی دور از ذهن نیست که بخواهید در یک محل کسب و کار سرمایه‌گذاری کنید یا با سرمایه شخص دیگری کار کنید یا طرفین با هم سرمایه گذاری و کار کنند. درست در همین زمان است که نمونه قرارداد شراکت بین دو نفر در مغازه ضروری می‌شود. البته نوشتن این قرارداد به شراکت مغازه در تهران یا شیراز یا مشهد و... محدود نیست. حتی اگر قرار است در یک روستای کوچک نیز شروع به شراکت کنید، موضوع تنظیم نمونه قرارداد شراکت کاری را جدی بگیرید.

ما در رکلا، شراکت نامه مغازه را به صورت doc (قابل ویرایش) و فرم pdf (قابل چاپ) برای دانلود قرار داده‌ایم. با کلیک روی تصویر زیر به آن دسترسی پیدا کنید.

نمونه قرارداد شراکت در مغازه

متن قرارداد همکاری در آرایشگاه

تقاضا برای همکاری در آرایشگاه افزایش یافته است. سالن‌های زیبایی گردش مالی بالایی دارند و این کسب و کار به یک شغل مناسب برای شراکت کاری تبدیل شده است. بدون شک، این شراکت نیز مانند هر شراکت دیگری نیازمند به نوشتن قرارداد بین دو نفر است و باید نحوه شراکت در آرایشگاه به طور کامل مشخص شود زیرا آرایشگری نیز مانند هر کار دیگری دارای سود و بالعکس دارای زیان‌های احتمالی است و اگر در ابتدای همکاری در مورد این مسایل و اختلافات احتمالی توافق شود بهتر است. برای دسترسی به قرارداد مشارکت آرایشگاه روی اینجا بزنید.

نمونه قرارداد شراکت در موسسه آموزشی

شراکت در موسسه آموزشی برای افزایش خدمات آموزشی انجام می‌شود. معمولاً مدیران موسسات برای جذب سرمایه یا گسترش حوزه‌های آموزشی، خدماتی و پروژه‌ای خود نیاز به شراکت با اشخاص دیگر دارند. بدون شک، شراکت کاری اصولی باعث افزایش درآمد شراکت آموزشی می‌شود. اما لازم است در ابتدای این شراکت، در مورد مسایلی مثل میزان آوردۀ هریک از شرکا، میزان سهم الشرکه آن‌ها، میزان سهم هریک از شرکا در خسارات و سود‌های حاصل شده از موسسه آموزشی و همکاری پروژه ای، راه حل حقوقی ارائه شود. در یک نمونه قرارداد شراکت در موسسه آموزشی تمام این موارد نوشته می‌شود.

بعضی از موسسات آموزشی، اقدام به تولید محصولاتی مثل کتاب‌ و لوح‌های فشرده آموزشی و غیره می‌کند. قرارداد شراکت در موسسه آموزشی ممکن است در خصوص طراحی این محصولات، چاپ آن‌ها و تولید لوح فشرده انجام شود. ضمن اینکه فروش و بازاریابی این محصولات نیز اهمیت دارد و متن قرارداد همکاری فروش در این نوع از همکاری‌ها و برای شراکت در فروش امضا می‌شود.

نمونه قرارداد شراکت صادرات

کاهش ارزش پول ریالی، بسیاری از کسب و کارها به‌ویژه کسب و کارهای تولیدی را به صادرات کالا و کسب درآمد دلاری علاقه‌مند کرده است. درآمد بالای این نوع شراکت کاری نیز، بسیاری از سرمایه گذاران و علاقه‌مندان به افزایش درآمد را به سمت خود سرازیر کرده است. قرارداد شراکت صادرات به عنوان یکی دیگر از قرارداد‌های شراکت است که در این نوع از کسب و کار بیشتر از هر شراکت کاری دیگر ضروری است. اهمیت این موضوع از آن جهت است که حجم مالی در گردش در این نوع از شراکت‌ها قابل توجه است و عدم توجه به چارچوب‌های حقوقی اولیۀ مورد نیز، عاقلانه نیست.

واردات نیز از این موضوع مستثنی نیست و هزینه‌های بالایی که از ابتدای ورود کالا به کشور تا زمان بازاریابی و فروش محصول وجود دارد سرمایۀ بالایی طلب می‌کند و قرارداد شراکت در واردات کالا بخش جدانشدنی شراکت کاری در این حوزه است.

قرارداد شراکت رستوران

هزینه‌های بالای خرید تجهیزات و نصب آن در رستوران‌ها و فست فود‌ها در کنار هزینه‌هایی که برای خرید یا اجارۀ محل کار پرداخت می‌شود و همچنین هزینه‌های قابل توجهی که هرماه صرف پرداخت به نیرو‌های انسانی و کارگران رستوران یا فست فود می‌شود شراکت کاری در این کسب و کار را دشوار کرده است. نمونه قرارداد مشارکت رستوران و نمونه قرارداد مشارکت فست فود در این راه، خیال شما را راحت می‌کند. در این قرارداد از میزان آوردۀ هریک از شرکا صحبت می‌شوید. اینکه کدام شریک سرمایه گذاری کرده است و چه هزینه‌هایی صرف خرید یا اجارۀ محل کار و تجهیزات شده است اهمیت زیادی دارد. در قرارداد شراکت رستوران وظایف هریک از شرکا نیز تعیین می‌شود. تا هیچ کوتاهی از سوی شریک انجام نشود و برای هرگونه قصور یا تقصیری مبلغ جبران خسارت تعیین خواهد شد.

قرارداد شراکت میوه فروشی

پیشۀ تره بار و میوه فروشی یکی از مشاغل سنتی و یک نیاز تمام نشدنی است. ضرورت‌های تغذیه‌ای و بالارفتن سطح اطلاع مردم سبب شده است که توجه آن‌ها به نیاز‌های زیستی و فیزیولوژیکی برای تقویت سیستم ایمنی بدن و حفظ سلامت قلب بیشتر شود. اگر شما قصد دارید با کمک یک یا چند فرد دیگر از این بازار مستعهد و پول‌ساز نهایت استفاده را ببرید در ابتدای همکاری خود، نمونه قرارداد شراکت میوه فروشی تنظیم و امضاء شود و این شراکت را عاقبت به‌خیر کنید.

قرارداد شراکت در وب سایت

این روز‌ها بسیاری از کسب و کار‌ها اینترنتی شده است. توجه مردم به اینترنت و تعداد افرادی که روزانه از یک وب سایت دیدن می‌کنند بسیار بیشتر از مراجعین به یک مغازه است و حتی مغازه‌دارها نیز این موضوع را متوجه شده‌اند. شراکت نامه سایت برای آن دسته از شرکا است که می‌خواهند با ایجاد یک وب سایت، تولیدات یا خدمات خود را به کاربران بفروشند. ممکن است یکی از طرف‌های این قرارداد برنامه نویس باشد و طرف دیگر آن، سرمایه گذار باشد و قصد ارائه خدمات یا تولیدات خود را از طریق وب سایت داشته باشد. در هر دو صورت با توجه به اینکه مسائل مالی در این حوزه قابل توجه است، نوشتن شراکت نامه سایت و تعیین تمام شرایط و احتمالات، اهمیت زیادی دارد.

دو شرکت

شکایت از شریک کاری

ممکن است در مراحل اجرای نمونه قرارداد شراکت کاری بین دو نفر اختلافات کاری و پولی آغاز شود و شکایت از شریک کاری ضروری باشد. برای شکایت از شریک کاری خود عجله نکنید. روند رسیدگی در دادگاه‌ها بسیار طولانی و زمان‌بر است. توصیۀ ما این است که اگر هنوز قراردادی تنظیم نشده است، در زمان تنظیم قرارداد، مرجع حل اختلاف را، داوری انتخاب کنید و بهتر است که داور، یک شخص مورد اعتماد دو طرف باشد و در زیر قرارداد، وظیفۀ داوری را قبول کند. اما اگر قبلاً قرارداد تنظیم کرده‌اید و حالا قصد شکایت از شریک کاری خود را دارید، پیشنهاد می‌کنیم که حل و فصل اختلاف از طریق سازش را در الویت قرار دهید و در صورتی که امکان سازش وجود ندارد دادخواست الزام به انجام تعهد تنظیم کنید و به دادگاه تقدیم شود.

در صورتی که پس از صدور حکم به نفع شما، شریک مجدداً از انجام وظایف قرارداد شراکت کاری خودداری کرد، فسخ شراکت مغازه یا هر قرارداد شراکت دیگری که دارید، راه دوم شما است. در این صورت باید دادخواست فسخ قرارداد شراکت را به دادگاه تقدیم کنید.

نمونه قرارداد فسخ شراکت مغازه قانونی است؟

با توجه به اینکه قرارداد‌های شراکت، از قرارداد‌های لازم است و طرف‌های شراکت کاری به تنهایی و جز در حدود قرارداد، حق فسخ آن‌ را ندارند، نمونه قرارداد فسخ شراکت مغازه از نظر قانونی مصداقی ندارد. اما در صورتی که طرفین قرارداد، با اتفاق نظر، قصد پایان دادن به نمونه قرارداد شراکت کاری بین دو نفر را داشته باشند، می‌توانند یک اقرارنامه در‌خصوص پایان شراکت کاری خود تنظیم و امضا کنند. اگر فقط یکی از چند شریک، به دلیل اختلاف در شراکت مغازه قصد فسخ قرارداد را دارد باید مطابق مراحلی که قبلاً گفته شد عمل کند و دادخواست فسخ قرارداد شراکت، برای رسیدگی به دادگاه ارسال شود.

منبع : نمونه قرارداد شراکت کاری بین دو نفر چیست و شکایت از شریک کاری چگونه است؟

قرارداد حفظ محرمانگی اطلاعات چه شرایط و ابعاد مهمی دارد؟

۶۳ بازديد

قرارداد محرمانگی اطلاعات را می‌توانیم در ردیف قراردادهای بسیار کاربردی قرار دهیم. این قرارداد می‌تواند نقطه اطمینانی برای بسیاری از قراردادها، از قبیل قرارداد مشارکت، قرارداد پیمانکاری و حتی قرارداد کار نیروی جدید باشد. به همین دلیل است که می‌گوییم دایره کاربرد این قرارداد بسیار گسترده است و باعث شده است که در معاملات امروزه اهمیت بسیاری نیز داشته باشد. دانش و علوم در ابعاد مختلف در حال پیشرفت است.

عصر حاضر اهمیت نوآوری‌ها و ایده‌های تازه را بیش از پیش درک می‌کند. هر سازمان، شرکت، موسسه، تشکل یا هر بخش دیگری که با ایده‌ها و راهکارهایی مشغول به فعالیت است، به نسبت تجربه، دانش و اهمیت کار، دارای اطلاعات خواهد بود. این اطلاعات مربوط به آن‌ها است و بدون شک به هیچ وجه نمی‌خواهند که به بیرون از آن سازمان درز پیدا کند. یکی از بزرگترین نگرانی‌های اشخاص چه برای شروع یک پروژه و چه در زمان اجرای آن، این است که مبادا اطلاعات آن‌ها در دسترس اشخاص دیگر قرار بگیرد. حفط اسرار و اطلاعات تجاری و علمی از مهم‌ترین مسائلی است که باید درباره آن، اقداماتی انجام داد. نمونه قرارداد محرمانگی یا قرارداد عدم افشای اطلاعات ، قراردادی است که به این منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قرارداد حفظ محرمانگی اطلاعات

نمونه قرارداد محرمانگی چیست؟

نمونه قرارداد حفظ محرمانگی یک قرارداد خصوصی است که میان اشخاص حقیقی یا حقوقی تنظیم می‌شود. اشخاص حقیقی و شرکت‌ها و موسسات برای شروع و ادامه همکاری، باید اطلاعات، دانش و ایده‌هایشان را با یکدیگر در میان بگذارند. حفاظت از این اطلاعات ارزشمند، مساله مهمی است که به وسیله قرارداد اطلاعات محرمانه انجام می‌شود. طرفین پیش از در دسترس قرار دادن اطلاعات ارزشمند محرمانه، اطلاعات انحصاری یا اطلاعات و اسرار تجاری، اقدام به تنظیم این قرارداد می‌کنند.

نمونه قرارداد محرمانگی اطلاعات نوعی تضمین برای طرفین است تا از حفظ اسرار و اطلاعاتشان اطمینان خاطر داشته باشند و بتوانند بدون دلهره یا نرس با افراد و شرکت‌های دیگر اقدام به همکاری‌ کنند. نمونه قرارداد محرمانگی شامل اطلاعاتی درباره طرفین قرارداد، موضوع مورد نظر، حدود و شرایط خاص برای استفاده از موضوع محرمانه، دلیل و هدف از در میان گذاشتن اطلاعات، معرفی مالکیت ایده و تجربه و موارد مهم دیگری از این قبیل است.

قرارداد حفظ محرمانگی اطلاعات یک سند معتبر قانونی است که در صورت متعهد نبودن به تعهدات یا سوء استفاده از اطلاعات و مشکلات احتمالی دیگر، می‌توان در دادگاه یا شورای حل اختلاف به آن استناد کرد و از شخص خاطی، شکایت کرد. حتی می‌توانید در متن قرارداد به این مساله اشاره کنید که شخص خطا کننده در قرارداد به چه میزان و تا چه حدی جریمه خواهد شد و موظف به پرداخت چه خسارت مالی یا معنوی است.

نمونه قرارداد محرمانگی یک قرارداد مجزا است یا بخشی از یک قرارداد کلی؟

نمونه قرارداد محرمانگی ، قراردادی متداول است که در بسیاری از شرایط مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قرارداد می‌تواند به عنوان یک سند حقوقی مستقل تنظیم شود و در اصطلاح یک قرارداد مجزا و مستقل باشد. همچنین این امکان وجود دارد که بخشی از یک قرارداد مهم دیگر باشد. مشاوران حقوقی یا اشخاصی که قرارداد تنظیم می‌کنند، به خوبی از اهمیت این قرارداد آگاه هستند و سعی می‌کنند که در اکثر قراردادهایی که تنظیم می‌کنند، محرمانگی و حفاظت از اطلاعات را در نظر بگیرند. به همین دلیل در متن قراردادها بخشی را به‌ همین عنوان تنظیم می‌کنند. در مجموع تفاوتی نمی‌کند که نمونه قرارداد حفظ محرمانگی ، یک قرارداد مستقل باشد یا بخشی از قراردادهای دیگر. مهم اهمیت و کاربرد این تضمین و تعهد است که به هر دو صورت اجرا می‌شود.

منظور از اطلاعات محرمانه چیست؟

در جواب به این سوال باید بگوییم که هرگونه اطلاعات ارزشمندی که نخواهید به غیر از شما و تعداد معدودی که با شما کار می‌کنند، به اطلاع اشخاص دیگر برسد، اطلاعات و اسرار محرمانه محسوب می‌شود. در پروژه‌ها و مشاغل مختلف، بسیار پیش می‌آید که با این قبیل اطلاعات برخورد داشته باشید. برنامه سازمان، هدف‌هایی که دنبال می‌کند، استراتژی‌ها، جزئیات خاص پروژه مورد نظر و اطلاعاتی مانند جزئیات حقوق و مزایا، عملکردها و... اطلاعات و اسرار محرمانه محسوب می‌شود. مهمترین دغدغه در حفظ این اسرار این است که در دسترس رقیب‌های تجاری و علمی قرار نگیرد و شخص دیگری نتواند از ایده، پروژه یا برنامه خاص اجرایی استفاده یا سوء استفاده کند.

مزیت استفاده از این قرارداد برای شروع کسب و کارهای نوپا

نمونه قرارداد محرمانگی در موارد متعددی قابلیت استفاده دارد. ولی یکی از مهمترین مواردی که پیش از شروع به اجرای آن باید حتما از نمونه قرارداد محرمانگی استفاده شود، شروع کسب و کارهای نوپا و استارت آپ‌ها است. اشخاص خلاق و ایده پرداز زمانی که به یک ایده پر منفعت دست پیدا می‌کنند و خواهان عملی کردن و توسعه و گسترش آن هستند، باید به خوبی بدانند که خطراتی برایشان وجود دارد. بدون شک هیچ کسب و کاری یک نفره رونق پیدا نمی‌کند. با تخصصی شدن حرفه‌ها و شاخه‌های مختلف علم، دیگر کسی پیدا نمی‌شود که بتواند تمامی کارها را به عهده بگیرد. بنابراین ناگریز باید از اشخاص دیگر کمک گرفت.

برای مثال صاحب ایده کسب و کار یا استارت آپ، برای عملی کردن و شروع به کار باید از اشخاص متخصص دیگر کمک بگیرد. برای این کار لازم است که اطلاعاتی درباره پروژه و ایده مورد نظر در دسترس آن اشخاص قرار دهد. در این زمان است که ترس از دزدیده شدن اطلاعات و اسرار، مانع شروع همکاری‌ها می‌شود یا بی احتیاطی در این زمینه باعث از دست رفتن اطلاعات و ایده شغلی خواهد شد. در این زمان، بهترین راهکار برای جلوگیری از این اتفاق‌ها، استفاده از قرارداد اطلاعات محرمانه یا قرارداد حفظ محرمانگی اطلاعات است.

پیشنهاد ما

تیم حقوقی رکلا قراردادهای محرمانگی را تنظیم کرده است و در بانک قرارداد قرار دارد. روی تصاویر زیر بزنید و وارد توضیحات قرارداد محرمانگی مورد نظر خود شوید.

منبع : قرارداد حفظ محرمانگی اطلاعات چه شرایط و ابعاد مهمی دارد؟

اسقاط کافه خیارات به چه معناست؟

۶۶ بازديد
اِسقاط کافه خیارات اصطلاحی است در حقوق قراردادها که اصولاً در جهت قوام و ثبات قرارداد به کار می‌رود. با ورود این اصطلاح به قرارداد امکان بر هم زدن یک‌جانبه آن از بین می‌رود.اِسقاط خیارات می‌تواند ضمن عقد اصلی یا پس از آن صورت گیرد، چنان‌که ماده ۴۴۸ قانون مدنی ایران در این باره مقرر می‌دارد: «سقوط تمام یا بعضی از خیارات را می‌توان در ضمن عقد شرط نمود». "اِسقاط" مصدر باب اِفعال از ریشهٔ «س ق ط» به معنای افکندن، انداختن و از ارزش انداختن است. در اصطلاح حقوقی به از اعتبار انداختن حقی اعم از مالی یا غیرمالی اِسقاط می‌گویند. "کافه" (با ف مشدد) به معنی "همه" است. "خیار" هم به معنای حق برهم‌ زدن یک‌جانبه قرارداد است.

منبع: ویکیپدیا

سلام به تمام بازدید کنندگان گرامی

۵۷ بازديد

سلاه به تمام فرهیختگان گرامی...
هدف از ایجاد این وبلاگ افزایش آگاهی عموم مردم عزیز کشورم از مسائل کاربردی حقوقی است. امیدوارم بتوانم نقش موثری در این بخش ایفا کنم. مطالبی که در وبلاگ قرار می‌دهم، مجموعه‌ای از مطالب است که در نتیجه مطالعاتم در وب سایت‌های معتبر حقوقی، نظر من را جلب کرده است و به اعتقاد من، می‌تواند برای شما هم مناسب باشد.

جهت حفظ حقوق کپی رایت، تمام مطالب با لینک قرار می‌گیرد. لذا در صورتی که وب سایت‌های مخاطب، در خصوص این موضوع، گلایه‌ای دارند لطفا زیر هر مطلب، اعتراض خود را مکتوب کنند تا آن مطلب را حذف کنم.

پیشاپیش از همراهی شما کمال تشکر را دارم.
دعای شما، پشت و پنای ما

حسینی/ آبان 1399